Cand scrie un blogger GRATIS

Cand scrie un blogger GRATIS

Dragi companii (si dragi PR-isti si oameni de marketing),
Pentru ca observ in ultima perioada o minunatie de articole super suparate de la bloggeri care merita ceva respect (uneori chiar mai mult) si pentru ca si subsemnata s-a confruntat cu astfel de situatii, m-am gandit sa fac putina lumina si sa va zic cum stau lucrurile cu bloggerii de la care emiteti pretentii si de care aveti nevoie pentru a promova un eveniment sau un produs.

In primul rand, as vrea sa constientizati ca un blogger serios nu e doar un om care insira si el niste randuri pe o platforma din lipsa de ocupatie, ci o persoana care aloca timp si suflet pentru cititorii sai si ar vrea sa-l tratati ca atare. In al doilea rand, as dori sa lamurim un pic cum arata o comunicare eficienta cu acest “instrument” al vostru care va ajuta sa ajungeti la oamenii care sunt in “target” (daca tot mizam pe denumiri corporatiste). Stiu ca bugetele de marketing sunt restranse si ca, de la caz la caz, ati vrea sa dati banii in fata sefului insirandu-i suta de bloggeri care au scris despre acelasi produs “moca, tata!”, dar daca vorbim de persoane care fac lucrul de cativa ani s-ar putea sa nu iasa chiar atat de frumos. S-ar putea ca cei minunati 100sa fie niste bloggeri de care n-a auzit si pe care nu-i citeste nimeni, iar cei de care intr-adevar aveti nevoie sa publice o serie de articole suparate care o as va faca sa va arda obrazul de rusine. Iar audienta lor o sa-i urmeze.

Asa ca ar trebui sa aveti grija cum va comportati cu ei.
Asadar, fara alte adaugiri…
Un blogger scrie GRATIS (cam) in urmatoarele situatii:

1. Cand il contactati pentru a sprijini o cauza/o valoare in care si el crede. Unii bloggeri cred, de exemplu, in educatie (treceti-ma si pe mine in lista asta). Prin urmare vor sustine cu entuziasm evenimente din acest domeniu, povesti de succes. Asta NU inseamna ca vor accepta sa scrie advertoriale gratuite despre ghiozdane, carti sau caiete pe care voi le vindeti. Si asta nu inseamna ca daca produsul vostru are un brand ale carui valori se identifica cu cele ale bloggerului (de exemplu, daca el crede in viata sanatoasa si voi vindeti medicamente de detoxifiere) el va fi foarte fericit sa faca pe agentii de vanzare, gratuit.

2. Cand este vorba despre un eveniment care afecteaza comunitatea locala. Pentru ca bloggerul are o serie de cititori interesati de ce se intampla in jurul lor si care cred in recomandarile lui. Asta NU inseamna ca daca este un eveniment cu intrarea platita cu bani grei care intra lejer in buzunarul celor care il organizeaza, sau daca e o lansare de produs despre care, nu-i asa, ar fi placut sa scrie lumea moca, bloggerul va consimiti bucuros sa scrie neremunerat.

3. Cand ii place lui mult de tot ceea ce faci. Ca de exemplu, esti un brand preocupat de actiunile ecologice si vrei sa dai sfoara in tara ca organizezi una. Daca stii ca bloggerul e ecologist, go for it, o sa-i faca si lui placere sa promoveze ceva in care crede si o sa te ajute si pe tine sa strangi o serie de oameni care sa iti cunoasca mai bine valorile. Ba chiar s-ar putea sa ai surpriza sa scrie despre tine fara sa-l rogi. Atunci ar fi chiar dragut din partea ta sa-i trimiti un mail de multumire.

4. Cand esti prieten cu el. Prieten insemnand ca relatia dintre voi consta in ceva mai mult decat un like pe Facebook la pagina ta. Prieten insemnand ca v-ati intalnit la o cafea si v-ati povestit unul altuia niste treburi care v-au legat si acum ii ceri ajutorul. Altfel nu-ti prea permiti sa-l abordezi in felul urmator: “Frate, fii atent ce chestii cool am pentru tine!”
Alte feluri in care sa nu jignesti un blogger.

Nu-i oferi un parteneriat de tip barter decat daca esti sigur ca ii ofera ceva care il intereseaza. Nu cred in concursurile in care speri ca 100 de bloggeri sa scrie despre o geanta ca sa o castige unul dintre ei. Pentru cei care au deja un public bine format este umilitor, iar audienta celorlalti nu e chiar relevanta pentru tine, nu-i asa?
Nu-i oferi 5 lei pe un articol. Mi-a ajuns recent la urechi o cerere de “advertoriale profesioniste pentru 5 lei.” Cum sa nu realizezi cat de rau e gandita treaba asta? De acord cu voi ca unii bloggeri inteleg advertorialul ca pe un copy/paste din comunicatul de presa, dar poti oricand sa verifici advertorialele deja scrise de acestia, astfel incat sa te convingi de calitatea oferita.
Nu-l intreba daca nu stie pe cineva care ” ia mai ieftin” sau ” scrie gratuit”, atunci cand te refuza. Putin bun-simt?
Si mai ales, cand te refuza, nu te comporta de parca e dusmanul tau de moarte: nu-ti datoreaza nimic.

Dupa indelungi citiri de frustrari si dureri de bloggeri, la care contorizez si ale mele interactiuni cu unii publicitari, cam la concluziile de mai sus am ajuns. Daca mai stiti si altele, hai sa le adaugam la lista, poate trezim niste PR-isti rataciti in campul muncii. :)
Sa scrieti cu pasiune in continuare, zic, si sa cereti respect pentru asta. :)
Sursa foto: mastergoogle.com

0 Response to "Cand scrie un blogger GRATIS"

Trimiteți un comentariu

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel