De ce ciocnim paharele cand bem

De ce ciocnim paharele cand bem

Oamenii obisnuiesc sa ciocneasca paharele atunci cand beau si este un motiv in plus de a sarbatori. Acest obicei este practicat de cand a fost descoperit alcoolul si bauturile alcoolice pe care oamenii le consuma. Egiptenii ciocneau paharele, la fel si persii, la fel si hunii, la fel si multi altii. In “Odiseea” care a fost scrisa in urma cu peste 2500 de ani, Ulise a facut un toast in sanatatea lui Ahile, ceea ce dovedeste ca si atunci se practica ridicarea paharului si ciocnirea celorlalte pahare.
ciocnit de pahare

De ce este cunoscut sub numele de “toast”? In secolul al 17-lea, in pahare se obisnuia sa se puna o bucatica de paine prajita picanta pentru a stimula aroma. (Paine prajita=toast, lb engleza). De atunci a ramas sub aceasta denumire care a fost adoptata in foarte multe tari.

De ce suntem obisnuiti sa ciocnim paharele? Provenienta acestui obicei are multe teorii. Unii sustin ca era folosit pentru a alunga spiritele rele. Altii sustin ca era doar o modalitate de a demonstra ca bautura nu era otravita. Aceste teorii nu sunt cele mai credibile, neexistand nici dovezi care sa ateste aceste lucruri. Este foarte putin probabil ca stramosii nostri sa cinsteasca, sa ciocneasca si sa bea, doar pentru a alunga spiritele rele.


Cel mai probabil, traditia isi are redacinile in ritualurile cumunale stravechi, cand oamenii obisnuiau sa bea din aceeasi cupa. Acele ritualuri erau practicate pentru a demonstra prietenia si devotamentul intre camarazi. Vasul comun din care beiau era numit “cupa iubirii”.

Cu timpul, oamenii au renuntat la acest obicei, de a bea din acelasi vas, acum fiind folosite pahare separate. Este mai igienic, insa a fost indepartat acel sentiment de prietenie pe care il simti atunci cand bei din acelasi pahar cu altcineva. Pentru a aduce totul la loc, oamenii au inceput sa ridice paharele, sa le aduca intr-un singur loc si la le ciocneasca, in scopul formarii acelui “pahar al iubirii” care a existat candva intre prieteni.

0 Response to "De ce ciocnim paharele cand bem"

Trimiteți un comentariu

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel